Historia

Suomessa alettiin varhaisen vuorovaikutuksen merkityksiä tutkia 90-luvun vaihteessa, samoin aloitettiin ensimmäisiä hoitokokeiluja. Maailmalla näitä asioita oli jo kokeiltu useissa maissa. Aikaisemmin, kun vauvoista ei vielä ollut niin paljoa tietoa, lapsia ja vanhempia hoidettiin yleensä erikseen.

Vauvaverkostosta se kaikki alkoi..

Lokakuun 11. päivänä 1994 Ensi- ja turvakotien liitossa kokoontui parikymmentä innostunutta naista ympäri Suomea - nyt perustetaan vauvaverkosto! Kukaan meistä ei tiennyt, mitä oikeastaan olimme perustamassa, mutta meille kaikille oli selvää, että vauvatyöstä innostuneet tarvitsevat yhteyksiä toisiinsa, kontakteja ja foorumin, jossa voimme vaihtaa kokemuksia.

Kutsuimme kokouksen koolle Sinikka Mäkelän kanssa, joka toimi tuolloin psykologina Espoon mielenterveystoimistossa. Tuttavuutemme oli lähtenyt liikkeelle Sinikan kirjoittamasta vauvaperhetyön artikkelista Dialogi-lehteen vuonna 1993. En tuntenut Sinikkaa, mutta soitin hänelle siltä istumalta heti jutun luettuani. "Tässä se on, joku toinenkin psykologi, joka miettii ihan näitä samoja kysymyksiä - jippii!" Kumpikin meistä tiesi, että muuallakin Suomessa oltiin näistä kysymyksistä kiinnostuneita. Kun siirryin töihin Ensi- ja turvakotien liittoon, saimme puitteet laajemman yhteistyön organisoimiselle. Siispä, ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kirjeitä postiin eri ihmisille, joiden tiesimme olevan vauvaperhetyöhön suuntautuneita.

Vauvaverkoston postituslistalla oli pian toistasataa nimeä. Järjestimme kolme vauvaseminaaria yhteistyössä STAKESin, MLL:n Finlands Barnavårdsforeningenin, Lastensuojelun keskusliiton ja Ensi- ja turvakotien liiton kanssa. Vauvaseminaarit saivat suuren suosion ja paljon myönteistä palautetta.

Kesällä 1996, kun WAIMH:in kongressi oli Tampereella, virisi pikkuhiljaa ajatus, että vauvaverkoston aika tämän kaltaisena, löyhänä verkostona alkaa olla ohi ja toiminnalle tarvitaan yhdistysmuotoinen pohja. Olikin silloin luontevaa lähteä virittämään omaa alaosastoa vauvaverkoston pohjalta - eli Pirpanaa.

Oli ilo olla mukana tässä pioneerityössä - se oli todella mukavaa! Vauvaperheissä on paljon valoa ja toivoa synkkinäkin hetkinä. Sitä oli alusta asti myös tässä yhteistyössämme.

Hannele Törrönen, psykologi Ensi- ja turvakotien liitto ry

Jos haluat auttaa nykyistä johtokuntaa päivittämään historiatietoja, lähetä tarinasi osoitteeseen info@pirpana.fi